EPSI introducerer bæredygtighedsindeks
De danske forbrugere ser i stigende grad på leverandørers bæredygtighedsfokus, når de skal vælge en ny bank, forsikringsselskab mv. Udviklingen går langsomt for kunder i alderen 40+, men hurtigt for de unge segmenter, og det er derfor essentielt for virksomhederne at intensivere deres kommunikation om emnet.
”Vi ser en form for omvendt green-washing, hvor bankerne faktisk er bedre end de kommunikerer om. I kølvandet på den finansielle krise, er de tydeligvis bange for at
gå for langt i deres fortælling – men det er synd for kunder og samfund, der formodentlig ville have godt af at kende til bankernes initiativer,” siger Jacob Hallencreutz, ph.d., Group CEO for EPSI Rating Group og forfatter til en række videnskabelige artikler om kundetilfredshed og bæredygtig udvikling.
Hvorfor er det relevant: Bæredygtige virksomheder vinder!
Nyere forskning viser, at organisationer som opfattes som bæredygtige af markedet og
deres interessenter bliver belønnet med bl.a. højere kunde- og medarbejdertilfredshed samt
finansiel vækst.
Kilder: Hallencreutz et al. 2020, Westin and Parmler 2020 m.fl.
Kunderne kvitterer for de grønne produkter
De kunder, der positivt ved, at deres bank tilbyder bæredygtige/grønne produkter, er mere tilfredse, end dem, der ikke har sat sig ind i det (og markant mere tilfredse end dem, der svarer nej til spørgsmålet).
De bæredygtige tiltag påvirker altså tilfredsheden positivt – og der er kun grund til at forvente, at den udvikling vil fortsætte i de kommende år.
Den seneste IPCC rapport er alarmende!
Bæredygtig udvikling (Sustainable Development) har været på den globale agenda i mere end 50 år, og det er nu et bredt accepteret koncept på tværs af nationer og organisationer. Bæredygtig udvikling opfattes i stigende grad som afgørende for at kunne opnå langsigtet velstand – en opfattelse, der styrkes, når vi oplever politiske, sociale eller miljømæssige negative udviklinger, fx som covid-19-pandemien.
Gro Harlem Brundtland i FN-rapporten Our Common Future definerede for flere årtier siden bæredygtighed som: ”at sikre, at udviklingen imødekommer de øjeblikkelige behov uden at gå på kompromis med de fremtidige generationers mulighed for at sikre deres behov”. Den senest publicerede IPCC rapport (august 2021) er alarmerende.
(Kilder: Hallencreutz et al. 2020; Martinez et al. 2013, Ranängen et al. 2018).
Den tredobbelte bundlinje er stadig relevant
Det er ikke længere nok at være omkostningseffektiv og skabe økonomisk vækst. Bæredygtig vækst skabes under hensyn til forbrug af knappe ressourcer, medarbejdernes trivsel og sociale rettigheder. John Elkingtons begreb ”Den Tredobbelte Bundlinje” (Tripple Bottom Line) tager udgangspunkt i, at økonomisk indtjening, social retfærdighed og miljømæssig bæredygtighed er centrale for den samlede bæredygtige udvikling.
Social: Arbejdsforhold, rettigheder for ansatte, Miljø: At virksomheden forholder sig seriøst til den miljøbelastning og det ressourcespild, de fleste virksomheders produktion medfører.
Økonomi: At virksomheden har en sund forretning, der giver sorte tal på bundlinjen og giver de ansatte mulighed for at tilegne sig ny viden og kompetencer.